Za samozapošljavanje 200 miliona dinara

Bez autora
Jun 20 2012

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i ove godine sprovodi program subvencija za samozapošljavanje, za koji su do 11. juna ove godine konkurisala 4.632 nezaposlena. Prema javnom pozivu prednost su imali nezaposleni koji planiraju da obavljaju novoregistrovanu delatnost u oblasti proizvodnje, zanatstva, pružanja usluga, turizma. Direktor NSZ, Dejan Jovanović, uručio je danas ugovore o dodeli subvencija za samozapošljavanje budućim preduzetnicima koji su pre dodele uspešno završili obuku “Put do uspešnog preduzetnika”. Zahvaljujući ovom programu NSZ planira da subvencijama isfinansira ukupno 1.250 projekta, a svi oni kojima je subvencija dodeljena imaju obavezu da uredno posluju godinu dana, izmirujući poreze i doprinose o čemu treba redovno da izveštavaju NSZ. U ovoj godini predviđeno je 200 miliona dinara za finansijsku podršku nezaposlenim licima.

Za samozapošljavanje 200 miliona dinaraNacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i ove godine sprovodi program subvencija za samozapošljavanje, za koji su do 11. juna ove godine konkurisala 4.632 nezaposlena. Prema javnom pozivu prednost su imali nezaposleni koji planiraju da obavljaju novoregistrovanu delatnost u oblasti proizvodnje, zanatstva, pružanja usluga, turizma.

Direktor NSZ, Dejan Jovanović, uručio je danas ugovore o dodeli subvencija za samozapošljavanje budućim preduzetnicima koji su pre dodele uspešno završili obuku “Put do uspešnog preduzetnika”.

Zahvaljujući ovom programu NSZ planira da subvencijama isfinansira ukupno 1.250 projekta, a svi oni kojima je subvencija dodeljena imaju obavezu da uredno posluju godinu dana, izmirujući poreze i doprinose o čemu treba redovno da izveštavaju NSZ. U ovoj godini predviđeno je 200 miliona dinara za finansijsku podršku nezaposlenim licima.

U protekle četiri godine podržano je više od 10.000 ovakvih projekata, a prema jednoj analizi koju je NSZ radila zajedno sa Svetskom bankom, pokazalo se da u preduzetničkom poduhvatu uspe više od 80 posto onih koji se odluče  da pokrenu sopstveni posao i upuste se u preduzetničke vode.

Kada jedan ovakav projekat uspe, on istovremeno postaje potencijal za otvaranje novih radnih mesta, naglasio je Jovanović i izrazio nadu da će novoformirana Vlada izdvajati više novca za preduzetništvo od kojeg se očekuje najveća pomoć u prevazilaženju krize. 

Nacionalna služba za zapošljavanje pruža podršku početnicima u biznisu kroz subvencije i stručno savetovanje. Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 160.000 dinara, odnosno 200.000 za osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, ukoliko osnivač u njemu zasniva radni odnos. Delatnosti za koje su najčešće aplicirali nezaposleni i koje su najzastupljenije prilikom odobravanja i registrovanja su uslužne i zanatske. Sredstva koja nezaposleni dobiju od NSZ uglavnom se koriste za nabavku opreme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik